Cart
Lampaanvillaa käytetään eri yhteyksissä sen ainutlaatuisten ja monipuolisten ominaisuuksien vuoksi. Se soveltuu aina alusasuista sisustukseen. Villakuiduissa on jonkin verran eroja ja villa tuleekin valita aina sen käyttötarkoituksen mukaan. Nykyisin materiaalia käytetään myös teknisissä tekstiileissä.

Lampaanvilla on arvokas luonnonkuitu –  kevyt, hengittävä ja lämmin materiaali. Sen hyvä lämmöneristävyys muodostuu villakuidun kiharuuden sitomasta ilmakerroksesta. Villakuidulla on myös kyky sitoa itseensä runsaasti kosteutta, jopa 30 % massastaan, tuntumatta kuitenkaan märältä. Samalla kosteutta sitoessaan se vapauttaa lämpöä ja saa tuotteen tuntumaan lämpimältä ihoa vasten. Villan pintakerros suojaa kuitua, niinpä huokoisuuden läpi mahtuu vain höyrymuodossa oleva kosteus. Tämä ja villamateriaalin tiivis rakenne tekevät villatuotteesta jossain määrin vettähylkivän.

Villalla on kohtalainen vetolujuus ja hyvä kimmoisuus. Esimerkiksi villavaatteet rypistyvät vähemmän kuin muista materiaaleista valmistetut tekstiilit. Hyvän joustavuuden ansiosta esimerkiksi villaviltti säilyttää muotonsa ja ulkonäkönsä pitkäaikaisenkin käytön jälkeen. Villa on myös ekologinen materiaali.

Mitä villan kanssa on hyvä huomioida?

Sähköistyminen – Kuivalla ilmalla ja pakkasella villaan saattaa syntyä hankaukssähköä. Jos villatuote napsuu ikävästi, siihen voi tarpeen vaatiessa suihkuttaa hiukan tekstiilisprayta, esimerkiksi Softcare spray sähköisyydenpoistajaa.

Kutistuminen – Jos villtatuote pestään väärin, pilalle kutistunutta tekstiiliä ei saa ennalleen.

Heikko hankauslujuus – Villa ei kestä runsasta tai pitkäkestoista hankausta. Kankaasta saadaan kestävämpi, kun villaan sekoitetaan keinokuituja.Tällä ehkäistään myös kutistumista.

Hoito ja huolto – Luonnonkuidut hengittävät ja villa puhdistuu hyvin ulkona tuulettamalla. Paras säätila tuuletukselle on kostea ilma, myös pakkassää. Huolehdi, että tuote on sateensuojassa eikä kastu. Sopiva tuuletusaika on puolesta tunnista useaan tuntiin. Taittele tuote säilytykseen vasta kun se on täysin kuiva.

Jos tuote on huomattavan likainen tai haisee pahalle, se on syytä pestä. Harjaa tai ravistele irtoroskat kevyesti pois ennen vesipesua. Pesuun käytetään villalle tarkoitettua hapanta tai neutraalia pesuainetta. Pesun jälkeen kuosittele tuote ja jätä kuivamaan ilmavaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan patterin tai muun lämpölähteen viereen. Älä koskaan laita villatuotetta kuivausrumpuun tai kaappiin!

Säilytys – Villatuotteelle paras säilytyspaikka on kuivassa ja ilmavassa paikassa, tuholaisilta suojattuna. Jos villa on kauan kosteana ilman riittävää ilmanvaihtoa, mikrobit alkavat tuhota kuituja. Lopulta villa mätänee ja homehtuu. Epäpuhtaudet tehostavat homehtumista. Villasta pitävät myös koiperhosen toukat ja turkiskuoriaiset. Sen vuoksi paras villan pitkäaikaiseen säilytykseen on esimerkiksi kannellinen muovilaatikko. Sisään voi tipauttaa muutaman pisaran laventeli- tai seetripuun öljyä, jotka karkottavat koiperhosia. Nahan tavoin, oikein huollettuna ja säilytettynä villatekstiili kestää käytössä jopa vuosikymmeniä.

Tiesitkö että..? Villa on paloturvallinen kuitu. Se syttyy ja palaa huonosti.